1975 Lesney Matchbox Hellraiser

Prin clasic original se intelege urmatorul lucru. In anii ’70, Matchbox Lesney a inceput sa produca si masini care nu erau copii fidele ale modelelor reale de masini. De fapt, nu existau deloc, erau complet inventate, veneau de undeva dintr-o zona care includea tot pachetul sci-fi, dystopian, fantasy.

Lesney cu volan pe dreapta, domneste

Acum, wikipedia spune ca masinile astea, care sunt preferatele mele, cica ar fi controversate (fara sa explice din ce cauza si nici nu ma tenteaza sa caut mai mult despre asta, fiindca real nu-mi pasa deloc) ar fi inceput sa fie produse de pe la jumatatea anilor ’70. Nu e adevarat, eu am o astfel de masina Matchbox din 1972, care 1972 nu e deloc jumatatea anilor ’70. In sfarsit, acum ca toata lumea sa fie impacata, “Hellraiser”-ul meu e fix din 1975. Din nou, masina pe care eu o am, asa cum este ea acum, mi se pare ca arata infinit mai bine decat originalul. Modelul initial era un fel future race car, dar nu a la Deathrace 2000, mult mai conventional-realista. In fata avea un parbriz intreg si in spate un motor mare din plastic care se scotea.

pe partea unde a mai ramas un colt de parbriz

Am luat-o si am modelat-o dupa aceleasi inspiratii dystopian dupa care am macelarit cu bricheta si ciocanu’ (sau patent, acum nu mai sunt atat de sigur) acel 1984 Matchbox Dodge Daytona Turbo Z. I-am rupt geamul din fata, l-am taiat cu o foarfeca exact asa de-a lungul marginilor si au ramas, practic, doua colturi. In timp, unul dintre colturi, cel de pe parte soferului din dreapta, s-a rupt si numai coltul de pe partea soferului a ramas intreg

aici in spate stateau baietii cu masti de gaze si acarete mortale tari

Exact, dupa cum se observa locurile stau invers, asta fiindca “Hellraiser”-ul e fabricat chiar acolo unde se afla mega-headquarterul Lesney Matchbox in Anglia. Motorul din spate nu l-am aruncat, insa de fiecare data cand ma jucam cu ea il scoteam, fiindca imi placea sa organizez brigazi de masini dystopian si imi imaginam ca in spatele “Hellraiser”-ului, acolo unde era locul motorului, in joaca mea acolo erau, de fapt, oameni cu arme si grenade si lansatoare de rachete care se bateau cu aia din celelalte masini la fel de fantasy, din stanga si din dreapta “Hellraiser”-ului. Evident ca tot scotand si punand la loc respectivul motor, in cele din urma l-am pierdut. Mi-a parut putin rau, insa nu semnificativ. Modelul original, aflu acum, avea si un fel de abtibild pe capota. Foarte urat, din fericire eu de cand o stiu nu avea acel abtibild.

detalii

Masina asta e la mine de prin ’88 sau ’89 si am luat-o in urma unui schimb, nu imi amintesc cu cine si nu stiu ce am dat pe ea, insa cert e ca mi-a placut foarte mult si evident ca imi place si acum. 1975 Lesney Matchbox Hellraiser este marcat cu numarul 55 din faimoasa prima serie Lesney Matchbox 1-75. Masina exista, evident, si in mint condition cu net si nici macar nu costa cine stie ce, undeva in jur de 25 de dolari, cu tot cu shipping. Pretul, probabil, se datoreaza faptului ca a fost un model destul de comun la vremea respectiva.

Lasă un răspuns

Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>