Corgi Ford Gran Torino (1977)

Pentru rigurozitate, numele întreg și corect este ”Corgi Juniors Ford Gran Torino” și în afară de valoarea ei în sine, este una dintre cele mai vechi și cele mai îmbrățișate jucării ale mele. De fapt, Gran Torino și încă două jucării sunt singurele trei chestii de care nu îmi amintesc când le-am primit și mi se pare că sunt de aceeași vârstă cu mine.

șmecherie adevărată, vine poliția

În cazul lui Gran Torino e clar că mă înșel, deoarece el este mai în vârstă decât mine cu câțiva ani. E de aceeași vîrstă cu abstinența de la cutremureală majoră în București, adică de 34 de ani. Un gând mi-a trecut prin cap de mai multe ori în ultima jumătate de an, dacă să-l recondiționez sau nu. În cele din urmă am decis să-l las așa original, deși vopseaua e sărită în multe locuri. Dar fără vopseaua sărită și fără ca să lipsească exact în locurile din care lipsește, ar fi deja altă mașină, ceea ce nu veau deloc. Am făcut și investigații în cazul ei și știu și de unde o am, însă nu e cazul să dezvolt acum, poate cu altă ocazie în care îi voi oferi lui Gran Torino un spațiu mai larg și îi voi dedica mai mult chef de scris.

aici e fentă, din profil

Ideea cu jucăria asta este că, după părerea mea, nu e în primele cinci din topul celor mai tari jucării collectibles all time, ci aș zice că în primele 3. Argumentul nu are legătură nici măcar cu felul în care arată și ce reprezintă, ci primează pur și simplu faptul că peste tot pe unde se vorbește despre Corgi Ford Gran Torino, toată lumea povestește cât de mult s-a jucat cu această jucărie și nu există plan mai important la o jucărie în afară de cât de mult s-a jucat cineva cu ea. O jucărie pe care nu o poți lăsa din mână, indiferent de motiv, este din prima foarte bună. Cel puțin foarte bună, apoi începi să iei în calcul mesajul ei, dependența pe care o creează, durabilitatea în timp și așa poți ajunge la genialități între jucării. Gran Torino-ul de față e aproape acolo și asta pentru că în general mă tem să afirm extremități, mulți poate ar fi spus că e o jucărie genială.

buletinu`+ justitficare, ce avea asupra lui a înghițit oricum

Dată fiind situația descrisă, spre deosebire de alte mașini Lesney-Matchbox, Matchbox sau Corgi, acest model e mai greu de găsit în mint condition, pentru că, așa cum spuneam, mai toată lumea care l-a avut, s-a jucat cu el la rupere. Desigur, pe ebay, altarul colecționariilor îl iei brand new pe la ceva 50 de dolari, adică foarte mult pentru o mașină de serie și foarte puțin printre modelele rare, Corgi Ford Gran Torino nefiind deloc o perlă manciuriană. De fapt, e una dintre jucăriile care la un moment dat au creeat o întregă isterie și un fenomen de masă. Bine, nu în România că noi eram cu Ceaușescu și cu reprezentații ego-ejaculante pe Stadionul Național, însă în Occident mașina lui Starsky & Hutch din serialul cu același nume a fost the IT toy de la sfârșitul anilor `70. La mine nici nu mai zic că a ajuns târziu, probabil ceva gen 1985, deci la 8 ani după ce apăruse. Oricum nu prea contează asta. Așadar, treaba asta era, băiețeii de la momentul respectiv se întreceau în Corgi Ford Gran Torino, era în toate buzunarele și pe toate băncile.

răsturnat de foarte multe ori și accidentat, dar tot mi se pare că arată tare rău

Chestia cu mașina e că au fost mai multe modele, deși aparent pare unul clasic. Evident că toate erau Ford Gran Torino și toate erau roșii, însă nu toate erau Starsky & Hutch. Unele modele reprezentau o mașină de pompieri, iar altele, ca cea a mea, nu reprezentau nimic sau nu știu eu ce vroiau să spună, pentru că aveau într-adevăr sirena deasupra locului șoferului, însă erau roșii complet, spre deosebire de mașina lui Starsky & Hutch care avea acea celebră bandă albă.

Corgi Ford Gran Torino e absolut lipsită de calitățile pe care le apreciam în copilărie la Lesney-uri sau Matchbox-uri, de exemplu. Nu a avut niciodată suspensii, iar parte de dedesubt și masca din față sunt din plastic, iar geamurile complet întunecate. Cu toate astea este mașina cu care m-am jucat cel mai mult și la care am ținut și țin mai mult decât toate celelalte la un loc, semn că acele criterii pe care le aveam atunci erau complet pe lângă cu realitatea. Văd că și în România pe okazii se vinde un Grand Torino cu 9 euro. Nu arată prea bine, dar e de luat, totuși. În orice caz, Corgi Ford Gran Torino e de cumpărat de către oricine, nu doar de către colecționari care, cel mai probabil, o au demult.

Lasă un răspuns

Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>