Matchbox Midnight Magic (1972)

Foarte iubita, accidentata, concurata si testata aceasta superba masina “Matchbox”. Aproape ca as scrie “Lesney Matchbox”, dar nu merge s-o dau atat de arogant ca totusi doar licenta e de ea, licenta care, ce-i drept, e “Lesney”. “Matchbox Midnight Magic” vine din perioada in care “Lesney” si-a dat seama ca e posibil s-o suga rau de tot cu banii si cu succesu’ si mai ales ca pe felie stateau destul de bine si “Corgi” si “Hot Wheels”.

smecherie post-omenire

Bine, acum ca sa fim corecti, in ’72 treaba nu era supta, ba dimpotriva, era inca departe de a fi supta, mai exact mai avea zece ani pana cand “Lesney” si-a declarat oficial falimentu’. Insa ceva semnale erau inca de pe atunci, fiindca altfel nu se explica incercarea de a patrunde in spatiul sovietic, mai ales ca nu imi inchipui ca aia din UK de la “Lesney Matchbox” nu stiau ca pe aici nu prea e combinatie de nici un fel. Ma rog, ce mai conteaza, au facut ce-au facut si anumite modele(cele mai de linie) au inceput sa se produca sub licenta in Bulgaria si Ungaria. In Ungaria nu stiu care era treaba, insa nucelul Matchbox outside UK a fost Bulgaria: aici o lista cu toate modelele “Lesney/Matchbox” care s-au produs sub licenta in Bulgaria. In acelasi timp, “Lesney Matchbox” a vandut licenta si in Hong-Kong care, na, la momentul respectiv erau ca fratii si care probabil ca era o metoda mai pe la Ploiesti, dar ideala, de a patrunde in Asia. In aceeasi ordine de idei, “Lesney Matchbox” au produs si cateva modele in Japonia.

"Midnight Magic" vazut splendid

Toata povestea de mai sus e importanta pentru ca “Midnight Magic”- ul asta din ’72 este printre primele modele in doua cazuri. In primul caz “Matchbox Midnight Magic” este unul dintre primele din seria de fantasy vehicles de la “Lesney Matchbox”. Wikipedia plaseaza debutul acestei scurte dar celebre serii la jumatatea anilor ’70, dar iata ca treaba se intampla mult mai devreme. In al doilea caz, la fel de important, este faptul ca acest model (No. 51) “Lesney Matchbox” este printre primele care a fost produs sub licenta nu numai in Bulgaria, dar si in Hong Kong, UK si Ungaria, in cinspe mii de culori, bicolore, cu scris sau fara scris. Acum “Midnight Magic” se vinde pe net la tot felu’ de preturi, de la 8-9 dolari la 40-50 de dolari. Mi se pare destul de mult 50 de dolari, dar ma rog, fiecare cere cat vrea.

Masina o am de pe undeva de la sfarsitul anilor ’80, ceva gen ’87 sau ’88, cum de fapt am cele mai multe masini priceless. Evident ca la noi ajungeau alea facute sub licenta in Bulgaria.

titlu' de cavaler al apocalipsei

De fapt, multe modele “Lesney Matchbox” produse in Bulgaria au bantuit copilarii prin anii ’80. Revenind la modelul “Midnight Magic” din 1972, pe la noi circula in doua variante: asta ca a mea si aceeasi chestie, dar pe albastru. Nu ca as fi mai fentos, dar asta ca a mea era considerata mai raritate si multi copii au vrut sa ma prosteasca s-o schimb pe una albastra, care alea erau mai comune. Na pula, ma! Masina era foarte tare pentru ca era si de lume, era si de privat. In privat era dystopian de lux si imi placea de ma cacam pe mine pentru ca o asociam cu tot felu’ de filme si faceam razboaie post-apocaliptice cu ea si cu altele din aceeasi serie Matchbox. In lume era tare pentru ca la momentul respectiv calitatea masinilor se testa in functie de suspensie. Care avea suspensia mai tare, aia era belea. “Midnight Magic” avea si are in continuare suspensii foarte qualite. Imi place foarte mult interiorul pentru ca e doar de doua locuri si scaunele au asa niste striatii foarte de viitor. Motorul din spate, la fel, super smecherie, putin enervanta caroseria care il acopera pentru ca se deschide la orice cacat, dar nu e ceva esential. O jucarie care mi-a placut si care imi place in continuare foarte mult pentru ca ajuta si incurajeaza imaginatia si din cauza asta poti sa te joci cu ea oriunde si oricand si la orice varsta. Ce mai, o masina de luat cu tine in tabara si de scos pe fenta cand ceilalti copii sunt muisti.

Lasă un răspuns

Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>