Baga-te pe menta!

Mentolata la bucata, cam asta era super-moda de la noi, in anii `70. Dar nu numai in Romania e valabila povestea, ci peste tot.  Anii `70 a fost a doua perioada aurita a tigarilor menthol, dupa  anii `50, adica perioada in care cele mai multe dintre ele au fost inventate. In 1956, R.J. Reynolds a lansat pe piata Salem.

fenta Belair

In prezent produse tot de Reynolds, Salem sunt de departe super-starurile tigarilor menthol si au fost dintotdeauna. Din 1999, J.T. International a preluat diviziunea outside US a Salem, la pachet cu Winston si Camel. In Romania, Salem sunt produsetot  de J.T. International. La noi perioada de glorie a Salem, la fel ca si in restul lumii, a fost in anii ’70 si au fost dintotdeauna la bataie cu Kool, desi e impropriu spus bataie fiindca si Kool tot de R.J Reynolds sunt produse, doar ca Kool sunt cele mai vechi tigari mentolate, aparute in 1933. Dar chiar si asa, Kool tot in 70’s au avut perioada cea mai cea. E importanta chestia ca si Kool erau produse tot de Reynolds, fiindca din aceasta cauza aveau si o distributie oarecum similara.

cascada Kool

Mai concret spus, situatia e in felu’ urmator, in Romania, in anii ’70, cine vroia sa fumeze tigari mentolate, fuma doar Kool sau Salem. Chestia asta cu Kool si Salem mi se pare foarte pe fenta, adica deja in perioada in care eu m-am apucat de fumat, erau pe felie Kim, care au reprezentat perioada cea mai neagra a tigarilor menthol. Au aparut, ulterior, si la noi More, care au mai spalat cat de cat situatia si apoi alte tigari mentolate, insa toate erau fabricate de producatori neconsacrati de tigari menthol, ci de filter classic. Faptul ca nu am fumat niciodata Kool ma face sa ma simt foarte neimplinit ca fost fumator, dar acum asta e, mai ales daca ma gandesc la Wild at Heart si la Denzel Washington in Training Day.

guster Salem numero uno la King Size

Asadar in anii ’70, super-fenta erau tigarile menthol, Salem si Kool. Evident ca nu le gaseai in tutungerii , de unde erai obligat sa cumperi Bucegi, BT, Carpati, niste labe chinezesti si tot felul de alte tigari penale. Salem si Kool se vindeau fie la bucata prin locuri dedicate si pe la mare, fie direct la cartus. Acum cu cartusu’ era foarte mare belea, ca alea erau doar la shop, si nu se ducea orice pulache sa ia el de la shop, ca venea militia sau securitatea si te punea direct pe burta, cu tigari cu tot. Deci cine putea sa le cumpere fie era smecher si avea o combinatie la shop, fie era securist, fie era strain. Altfel tu ca fraieru’ de unu’ singur, nu mergea. Atunci evident ca vandutul de tigari a devenit indeletnicire pentru unii care aveau combinatii cu shop-urile, in special strainii.

foarte atragator outfitu' sportivilor fumatori de Newport

Dintre straini, cica sursa numaru’ unu de la care iti puteai cumpara Salem sau Kool erau studentii arabi si greci. Care greci si arabi se bagau direct la inaintare sa cumpere de la shop si sa le vanda mai departe pentru ceva in plus. Cat facea un pachet de Kool sau Salem ? Pai cica 18-20 de lei la momentul respectiv, care nu era nici mult, nici putin, daca iei in calcul ce smecherie erau menthol-urile la momentul respectiv. Din cand in cand cica se mai gasea si Carlton. Carlton era produs de Brown & Williamson, producator care face si Newport (brand lansat in 1957). Inca din anii ’70, Newport si  Carlton s-au impus pe piata din cauza cardelii cum astea erau cele mai slabe tigari menthol, referindu-se, evident, la cantitatea de nicotina si gudron, care oricum la momentul respectiv erau foarte ridicate.

More la modu`una dupa alta

Ulterior, Carlton au ramas pe piata cucerind zona de consumatori care vroiau tigari menthol slabe, in timp ce Newport a atins niste cifre de vanzari uluitoare in State, cifre care se mentin si in prezent. La momentul de fata, vanzarile Newport reprezinta 35% din totalul vanzarilor de tigari menthol din State, iar in 2005 aproape 50% dintre vanzarile de tigari catre persoane de culoare erau Newport, conform Wikipedia. Chestia asta cu Newport si afro-americani ma depaseste complet, nu am gasit nici o explicatie pentru preferinta lor catre  Newport si nici nu intentionez sa caut. Chestia tare e ca in macheta mea publicitara la Newport, din 1978, apar patru caucazieni albi ca dracul, care se dau cu sania.

cardeala Carlton tigari slabe

Tot RJ reynolds a lansat in 1975, More. More sunt in Romania inca din anii ’90 si au existat si atunci la aparitie. La fel ca si in cazul Salem, in prezent tigarile More din EU sunt produse de J.T. International.  Tot similar cu Salem, Kool si Carlton, More tot pe la 18-20 de lei se invarteau.  Chestia cica nu era atat de incordata cu vanzarea acestor tigari la mare, unde treaba era mai pe chill, mai cu straini multi, mai cu multe magazine si posibilitatea sa-ti cumperi tigari menthol era mai la vedere.

Nebunia menthol din anii ’70 se vede si din revistele de lifestyle ale vremii. Eu am scanat aici cateva machete cu reclame la aceste tigari din trei numere de Playboy din 1977: ianuarie, martie si aprilie. O sa transcriu cateva specificatii care nu apar in macheta, ca sa vedeti cat de tari erau tigarile menthol la momentul respectiv:

guster Salem numero due la Longs

Kool (King Size – 17 mg gudron, 1,3 mg nicotina, Longs – 17 mg gudron, 1,2 mg nicotina), Salem (Longs – 18 mg gudron, 1,2 mg nicotina, King Size – 19 mg gudron, 1, 3 mg nicotina), Belair (15 mg gudron, 1,1 mg nicotina), Carlton (Menthol – 1 mg gudron, 0,1 mg nicotina, Carlton 70’s – 1 mg gudron, 0,1 mg nicotina), Newport (King Size – 16 mg gudron, 1,1 mg nicotina, 100’s – 19 mg gudron, 1,4 mg nicotina),  More (21 mg gudron, 1,6 mg nicotina). Lasand la o parte presupozitia de maxim obraz cum ca aia de la Carlton mancau cacat la greu, e clar ca situatiunea cu canceru’ pulmonar in urma cu 35 de ani nu era tocmai de bine. E cel putin amuzant cum in reclamele astea se insista pe starea de bine si de naturalete, si exact atunci e momentul sa bagi o tigara menthol.  Lasand la o parte tampenia care s-a transmis pana in prezent, cum ca in momentele cele mai de relaxare merge sa bagi o tigara, ba chiar aia de la Belair asociaza fumatul cu scufundarile, aia de la Newport cu distractiile pe partie iarna, Kool asociaza fumatul cu natura, iar de gusterii aia doi de la Salem cu ochii asortati cu verde, nici nu mai comentam, e de recunoscut un singur aspect: tigarile menthol au un coolness aparte, au fost, sunt si vor ramane o fenta de observat, desi pot parea datate si obosite. Nu sunt.

Lasă un răspuns

Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>