Cum se suge mielu`, daca e

Asta e ca in bancurile alea foarte penale cu de cati politisti e nevoie sa faca nu stiu ce pula mea, asa si aici, de cate oi e nevoie sa suga mielu’ ? de cate inghite, cum ar veni. Norocu’ e ca afirmatia e la toate capetele, si la gura si la miel, de fapt cred ca vine de undeva din folcloru` romanesc rated x. Adica merge nu numai “mielu’ bland suge la doua oi”, merge si “doua oi (sau mai multe, cu voia celui de sus) sug mielu’ bland”. Are perfect sens pentru ca de multe ori oile se bat cap in cap sa intre cu gura la mielu’ bland care sta bland, in timp ce mieii naravasi raman sa se joace unu’ cu celalalt, asa de dragul competitiei. Zdrente, mieii naravasi.

macheta Almanah Scinteia, 1969

Pe cand mielu’ bland, le voila cum este el supt. Ce nu inteleg e de ce mielu’ bland suge doar la doua oi. Oricum ce imi place de departe cel mai mult e ca proverbul e dorit sa fie mizerabil, fiindca se remarca zicerea la haladeala, adica nu spune “mielu’ bland suge DE LA doua oi”, asa cum ar fi fost din cale-afara de civilizat si chiar atractiv, zice “mielu’ bland suge LA doua oi”. Deci mielu’ bland suge LA ele, cum ar veni mai da-le-’n pula mea de oi, sugi la ele, dai la ele, le si futi si te si pisi pe ele, mielutule. In orice caz trebuie sa fii plin de talent sa inventezi un asemenea proverb de o profunzime orala cu totu’ si cu totu’ desavarsita. Chestia foarte draguta e ca proverbul inca se mai foloseste cu foarte multa pricepere de tot felu’ de primari si personaje politice, cel putin asa zice Google.

Pornind de la acest splendid proverb romanesc, in “Almanahul Scinteia” din anul 1969 (fatalitate), se publica macheta de fata, cu rol evident de spalare de creier si biliboaca, fiindca daca cititi textul, se observa ca macheta nu face reclama la nimic, ci induce o atitudine, respectiv de a te duce cu lana obtinuta de la oile proprietate personala sa o dai la stat. Foarte bine. Acum statul daca tu te duci cu lana, iti da 45% in avans. 45% din ce ? Probabil 45% din valoarea lanii. Valoare pe care tot statul o stabilea. Pai si daca statul stabilea si cat valoreaza lana, cum ma convingea el pe mine sa i-o vand lui si sa nu i-o dau vecinului pe mai mult ? Pai, probabil, ca nu in termenii astia se punea problema; daca aveai lana si cumva nu o vindeai statului si te bagai pe fenta cu vecinu’, aveai sanse sa afli ca tocmai i-ai vandut lana unui securist, securist care a raportat si asa a ajuns militia peste tine, te-a luat si te-a bagat la covor si ulterior la parnaie, cacatule care faci tu manevre cu lana statului. Si asa ajungem si la imagine si ne explicam cum de sub textul rupt din proverb “Mielul bland suge la doua oi” apar doi barbati care rad un berbec. Pai berbecu` esti tu la parnaie, gandac copt care ai vrut sa faci combinatii cu lana si in loc sa sugi pula statului, asa cum te-am invitat, ai ajuns sa sugi de la doua oi in halate albe. Foarte prost.

Lasă un răspuns

Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>