Dennis Magdich pentru Playboy (iunie, 1977)

In Romania lifestyle-u’ masculin nu a stat niciodata bine. Evident, in anumite momente a fost mai bine decat in altele. Playboy-u’ romanesc a fost cat de cat ok, la inceput. Hustler-u’ romanesc  a fost si el cat de cat ok, tot pe la inceputuri. Ma rog, Hustler nu e lifestyle decat daca vrei sa-l incadrezi, e simplu hardcore magazine, ceea ce intr-un peisaj dominat de reviste de lifestyle proste, e o reala performanta.

FHM a fost mereu pentru labari malformati si pur si simplu prosti. Maxim la fel. Esquire a fost dintotdeauna o revista proasta fiindca in primul rand nu trebuia sa existe in Romania deoarece nu exista public tinta pentru ea. Sau, ca sa fiu foarte exact, nu exista acelasi target ca cel pe care Esquire il avea, de exemplu, in UK. In Romania nu a existat o generatie de barbati care sa fi crescut cu Playboy si FHM si care pe la 35-40 de ani sa vrea o revista cu materiale despre golf, calarie, pula mea yachting si tot felu’ de cacaturi pretioase pentru onanisti mai batraiori.

GQ nici nu stiu ce pula mea e, GQ-ul original mi se pare o revista oribila, ca atare nu pot decat sa-mi imagniez cum arata versiunea romaneasca. Deci am stat prost dintotdeauna, am vrut sa fim intelectuali, am vrut sa fim funny, am vrut sa fim smecheri, acum suntem hipsteri, facem coveruri de hipsteri, scriem pretios ca niste hipsteri, se lucreaza cu fotografi  hipsteri care fotografiaza modele hipstere si totu’ iese ca o pula. Si alea de femei, tot niste labe sunt, insa stau mult mai bine decat astea de barbati. Paginile de shopping sunt facute de tot felu’ de pizde hipstere care cara sacose, care au sau care urmeaza idei tampite, fut un titlu si un sapou complet idioate si scriu preturi si denumiri de magazine. In rest, ele sunt niste personaje foarte impunatoare, mananca foarte natural si isi doresc sa calatoreasca in destinatii exotice unde sa suga pulile la perusi. Momentan sunt tinere, dar cand or sa se faca ele mari, dupa ce vor fi socializat si slugarit pe la tot felu’ de fraieri mai batrani haladiti si tot hipsteri si pe la evenimentele pe care ei le organizeaza, vor ajunge sa simta gustul semintei de perus cum se scurge pe sub limba.

Nu vreau, insa, sa fiu necinstit, revistele de lifestyle din afara sunt si ele mult mai slabe decat au fost odata. Incomparabil mai slabe.  Contentu’ e aproape egal cu zero in mai toate cazurile, exceptie fac ”Hustler” (care nu e tocmai lifestyle), “Couples” (care nici ea nu e tocmai lifestyle) si din cand in cand “Lui”. La fel si in cazul revistelor de pornografie care nici sa te stergi cu ele la cur nu-s bune: “Velvet”, “High Society”, “Burning Angel”, toate-s niste labe.

Asadar am inceput sa fac sapaturi prin tonele de reviste pe care le am pe acasa si am tras de data asta, castigator, shoppingu’ din Playboy – iunie 1977. Unul dintre multele exemple de “asa da” care sigur vor urma. Scan-urile vorbesc de la sine, pe vremea cand lifestyle-u’ se facea pe bune, cand autorii aveau idei si totul nu era numai marketing aberant (de multe ori) si abuziv (intotdeauna), iar paginile nu erau ocupate de tot felu’ de cacati slugi, lucrurile ieseau asa. Si aici vedem numai un amarat de shopping.

Ilustratiile sunt pinup classic pana la ultima urma de culoare sau linie. Evident ca sunt, din moment ce desenele au fost facute de Dennis Magdich. Magdich este un artist-ilustrator legendar si totusi cumva ramas destul de anonim, dintr-un motiv care imi scapa cu desavarsire. Din 1975, Dennis Magdich a fost ilustrator pentru “Playboy” si “Oui”, iar lucrarile lui au aparut in multe editii din intreaga lume. M-am uitat pe net si am vazut ca desene de-ale lui din anii ’70 si ’80 inca se mai liciteaza online. Ba chiar in 1976, Magdich a desenat un cover pentru “Playboy”.

In numarul din iunie 1977 a revistei Playboy, covergirl a fost Playmate of the Year, Patti McGuire, insa nu scriu mai multe acum pentru ca voi mai reveni cu ceva bun, tot din numarul mentionat. Pana atunci, mai un fursec, mai un sort, ochelari de soare. Totul la fenta, evident.

Lasă un răspuns

Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>