September 30, 1955 (1977)

Uitat si impachetat pare acest film, n-am gasit nici macar un cover VHS. E drept, nici nu m-am concentrat pe subiect. Asadar daca tot n-a mai iesit de cand a aparut pe VHS, recomand download-u’ fara nici un fel de remuscare, ba dimpotriva, intr-un caz ca asta de fata, download-u’ se recomanda. Filmul este regizat de James Bridges, care a mai facut “The China Syndrome”, “The Paper Chase”, “Urban Cowboy” si inca cateva pe care nu le-am vazut.

poster

Filmul e povestea unei zile din viata lui Jimmy J., cea mai neagra zi din adolescenta lui, 30 septembrie 1955, ziua in care idolul sau James Dean a murit. Acum eu cu James Dean nu le am mai deloc, adica foarte basic, am vazut si eu ca tot omu’ alea trei filme mai importante, m-am mai lovit de el in “Crash” si aici se opreste toata experienta mea jamesdeaniana, habar n-am nimic despre viata lui, nici cum era cu cursele de masini, nici alte aspecte si nici filmul de fata nu mi-a starnit curiozitatea decat intr-o foarte mica masura.

Richard Thomas, actorul care il interpreteaza pe Jimmy J. seamana putin cu James Dean, da’ totusi nu prea, adica nu seamana mai mult cu James Dean decat probabil ar fi semanat multi alti adolescenti in anii ’50. E ca si cum mai multi yakuza care il imita pe Elvis seamana cu niste japonezi, cum ar veni la fenta.

"East of Eden"

Titlul si premisa filmului sunt oarecum cretine, eventual ar fi trebuit sa fie intitulat October 1st, 1955, da’ atunci ce sens ar mai fi avut. Jimmy J. afla despre moartea lui James Dean dimineata, cand era la scoala. Acum vad ca James Dean a murit pe 30 septembrie 1955 la ora 17:59, deci lucrurile nu se pot, cum s-ar spune. Oricum, al dracului James Dean nu putea sa mai astepte un minut sa moara si el civilizat la 18:00, a fost mai rebel without a cause si a murit la 17:59.

Povestea se desfasoara intr-un orasel din Arkansas. Conway, mai exact, de unde probabil era James Bridges, filmul fiind si un fel de omagiu personal adus cinematografiei. Filmul incepe cu finalul din “East of Eden” vazut de Jimmy J la cinematograful local, a patra oara, dupa cum spune chiar Jimmy. Asemanarea dintre cele doua nume este mai mult decat stridenta, Jimmy J. si James Dean. Jimmy, un adolescent tulburat, dar totusi nu din cale afara, si cu probleme la scoala, afla intr-o dimineata oarecare despre moartea idolului sau, James Dean.

Imediat dupa aflarea vestii, Jimmy isi conduce prietenii intr-un tourbillon de evenimente provocatoare, de la jefuirea unui liquor store la betii si spiritism care se vor incheia cu un eveniment nefericit dar nu nefiresc, seara. Intreg journey-ul pe care Jimmy J il parcurge in, sa zicem, ziua de 30 septembrie 1955 este presarat cu revelatii si referinte legate de si la evident, James Dean. Jimmy este convins de asemanarile dintre el si James Dean iar singura persoana care il intelege pe deplin este Billie Jean care a vazut “East of Eden” de 22 de ori si care vrea sa initieze o sedinta de spiritism pentru a lua legatura cu James Dean.

Ceilalti prieteni ai lor incearca, fara succes, sa-i tempereze si sa le readuca aminte ca se afla in Conway, Arkansas. Desigur, opinia celorlalti prieteni este ca James Dean nu e decat un actor iar toate atitudinile lor sunt simple exagerari.

Filmele omagiu cinematografiei, de cele mai multe ori, se desfasoara intr-o paradigma a genezei celorlalte lucruri si a intregului lifestyle din film si/sau paralel cu filmul. Toata povestea asta este, insa, destul de rigida si acaparatoare si practic nu prea mai raman alte lucruri in afara ei si intr-o ultima instanta, nu neaparat filmele, insa repetitivitatea paradigmei si a filmelor de acest gen poate plictisi si imuniza. Nici “September 30, 1955” nu scapa de o structura asemanatoare, insa totusi e mai mult decat atat. In “September 30, 1955” filmul este, pe de-o parte punct declansator insa este in egala masura si un efect. Filmul este consecinta a vietii in Conway, Arkansas in 1955, un lifestyle de o platitudine care pare sa provoace borderline-uri psihice diverse. Intr-un oras mic si oarecare din America anilor ’50 filmele erau fie puncte de pornire, de revelatie, de inspiratie si de drama asa cum se intampla in cazul lui Jimmy J. si al lui Billie Jean, fie erau parte a sfasietoarei banalitati in care oamenii obisnuiti isi duceau viata. In “September 30, 1955” nici un film nu face exceptie de la aceasta regula, nici “East of Eden” nici “Rebel Without a Cause”.

James Dean a murit inainte ca “Rebel Without a Cause” sa aiba premiera in cinematografe, premiera de la care, evident, Jimmy J. nu avea cum sa lipseasca, si de la care a revenit imbracat ca idolul sau si cu o motocicleta asemanatoare. In anii ’50 America nu avea limite sau nu parea sa aiba, stim asta de la beatnicks, era locul in care puteai oricand sa hit the road, tot ce iti trebuia era o motocicleta sau un Buick sau Oldsmobile sau Hudson. Asta este spiritul care il gaseste pe Jimmy J. in finalul filmului si, dupa ce a renuntat la scoala, isi ia motociclata si lasa intr-un nor de praf orasul si cinematograful la care rula “The Seven Year Itch”.

Lasă un răspuns

Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>